Tvarohové kapsičky

Ak si radi dáte ku kávičke niečo sladké alebo chcete zmenu pre deti, či sa vám nahlási návšteva. Tento recept nie je nič zložité. Všetky suroviny zmiešate a cesto necháte odpočívať na linke. Vymyslíte náplň podľa vašej chuti a fantázie a o niekoľko hodín môžete plniť a hneď piecť.

Na cesto potrebujeme:

  • 150g jemný tvaroh
  • 85g trstinový cukor
  • 180g hladká múka pšeničná 00
  • 1ČL vanilkový extrakt
  • 1 celé vajce
  • štipka soli
  • 6PL olej repka/slnečnica
  • 1PL ražný kvások

Plnka:

Kapsičky môžete plniť podľa vašej chute, my máme radi makové a tvarohové. Makovú plnku robím tak, že do zomletého maku pridám trstinový cukor a zalejem horúcim mliekom, podľa konzistencie. Mak nabobtná a kaša by mala byť pekná hustá, nie suchá. Tvaroh si oslaďte podľa vás, pridajte mletú škoricu a krájané hrozienka. Kapsičky môžete naplniť aj plátkami jabĺk so škoricou a posypať trstinovým cukrom.

Všetky suroviny zmiešame, cesto preložíme do uzatvárateľnej nádoby a necháme na linke kvasiť napr. cez noc (8-12 hodín). Objem cesta sa nezmení, ale kvások to všetko pekne spracuje a s cestom sa bude dobre pracovať.

Keď uplynie potrebný čas, pomúčime si dosku a cesto trošku vypracujeme, ak sa lepí, podsypme viac múky. Rozdelíme na 2 časti. Vytvarujeme bochníky a každý zvlášť rozvaľkáme na kruh. Radielkom rozdelíme na 8 trojuholníkov, čiže vo výsledku budeme mať 16 kapsičiek. Každý trojuholník v užšej časti 3X narežeme. Na širšiu časť trojuholníka dáme náplň a zavinieme tak, že zárezy prekrývajú plnku. Špičku podložíme pod kapsičku. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Netreba nechať podkysnúť.

Pečieme pri 180 stupňoch cca 15 min.

 

Lenka Pillárová
"Pečenie je moja vášeň i relax zároveň. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.