"Chcem vám ukázať spôsob, ako si vychutnávať domáci chlebík či iné dobroty.

Veľmi rada vás povediem tak, aby sa z kvásku stal váš kamarát."

 

O mne

Keď pečiem, nevnímam čas, je to pre mňa relax. Mojej rodine chcem ponúkať to najlepšie, preto sa snažím nakupovať iba základné suroviny. Zdedené rodinné recepty vylepšujem, hľadám nové a prispôsobujem ich našim potrebám. Veľmi ma to baví.

Milujem vôňu a chuť čerstvého domáceho chleba.

Ako som sa dostala ku kvásku? Vtip je v tom, že vôbec netuším. Pamätám si však, ako som neveriacky sledovala ten proces, keď sa zmieša len múka a voda a má z toho vzniknúť ten zázrak. A vyšlo to! Po pár mesiacoch pokusov a omylov sa mi začalo dariť a ja som tomu úplne prepadla. Samozrejme v dobrom. 🙂

Kvások sa stal plnohodnotnou súčasťou našej domácnosti, denne nám robí svoju službu a živí nás dobrotami.

Pečiem skoro každý deň a keď nepečiem, tak aspoň plánujem, čo budem piecť najbližšie. Všetko, ako sa hovorí "od cesta", máme domáce. Všimli sme si, že:

  • máme lepšie trávenie
  • nežiadúca plynatosť zmizla
  • naša pleť je zdravšia
  • nepriberáme na váhe

Aj predtým som často a rada piekla, ale nikdy som si netrúfla na domáci chlieb alebo klasické rožky. Stále sme hľadali pekáreň, kde budeme s pečivom spokojní. Ako bežná rodina sme chlieb a pečivo kupovali viackrát do týždňa.

Kupované nebolo ničím výnimočné. Zasýtiť zasýtilo, aj keď len na chvíľu. 

Nevynikalo svojou chuťou, chlieb nebol ani zďaleka chrumkavý s mäkkučkou voňavou striedkou, pečivo sa pri krájaní drolilo na drobné kúsky a často dochádzalo k tomu, že sa kúpené ani nezjedlo a v horšom prípade ho napadla pleseň. 

Bola som zvyknutá počítať, koľko chleba som zjedla, aby som nepribrala. Po každom kysnutom koláči som mala nafúknuté brucho a plynatosť. Odhľadiac od puberty, som vždy trpela na problém s pleťou a časom som to považovala za normálne. Ani by mi nenapadlo, že aj pečivo a chlieb so svojím zložením, ktoré nie je vždy jednoduché, môže negatívne vplývať na jej kvalitu.

Kvások významne obohatil náš rodinný receptár.

Začiatky boli plné otázok, hľadaní receptov, video postupov, pokusov a omylov, ale samozrejme aj úspechov, ktoré ma svojou chuťou utvrdzovali v tom, že sa to oplatí.

Veľmi sa mi na tom páči tá sloboda, ktorú pečenie doma prináša. 

Teraz viem, čo jeme a môžem to ovplyvniť.

Veľmi rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a skúsenosti, naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty.