Mám kvások, čo s ním?

Možno ste si vypestovali vlastný kvások alebo ste si ho priniesli domov od niektorého kváskovača vo vašom okolí (máte ho napríklad odo mňa 🙂 z workshopu či kurzu) a teraz sa pýtate, čo s ním? Ako sa o neho starať? Napíšem vám, ako to robím ja.

Pravidlo číslo 1

Ražný kvások dokrmujem ražnou múkou. Ražnú chlebovú a celozrnnú múku si namiešam vo väčšej nádobe a touto zmesou kŕmim kvas.

Pravidlo číslo 2

Rozkvas zakladám z nakŕmeného a rozbublaného – AKTÍVNEHO kvásku. V praxi to znamená, že pečenie plánujem minimálne deň vopred. Ako? 3-4 hodiny (kľudne aj celú noc) pred zamiešaním rozkvasu/štartéru vyberiem kvások z chladničky a nakŕmim ho v pomere 1:1:1 (g/kvas:g/ražná múka:g/voda). Zamiešam a nechám pootvorené pri izbovej teplote narásť do maxima. Na foto vidíme čerstvo nakŕmené kvásky a krásne rozbublané o 3 hodiny. Teplomer ukazoval 21-23 stupňov. Ideálna teplota je 23-24 stupňov. Pri nižšej teplote baktérie a kvasinky pracujú veľmi pomaly!

Z takto rozbublaného, aktívneho kvasu odoberiem na rozkvas/štartér podľa receptu.

Pravidlo číslo 3

Koľko z kvasu odoberiem do pečenia, toľko mu vrátim späť do pohára.

Čiže, ak som z neho odobrala 1PL podľa receptu na chlebík, tak do pohára s kváskom dosypem 1PL ražnej múky a 1PL vlažnej vody. Dobre zamiešam, nechám pootvorené na linke, kým nebude mať opäť bublinky a čiapočku :). Ja nechávam nabublať 2 – 4 hodiny. Potom ľahúčko zatvorím a späť do chladničky. Tam ma počká do ďalšieho pečenia.

*stáva sa, že zakladám rozkvas naraz na viac receptov, tým pádom si musím kvas vopred rozmnožiť, aby som mala dostatočné množstvo. Pri rozmnožovaní kvásku platí rovnaké pravidlo pomer 1:1:1, koľko kvasu v pohári, toľko lyžíc ražnej múky a vody.

*ak mi po odoberaní zostane máličko kvásku, napr. 1PL, opäť dokŕmim 1PL ražnej múky a 1PL vody, nechám narásť a kŕmenie ešte raz zopakujem, aby som mala kvásku opäť dostatok.

Pravidlo číslo 4

Ak sa rozhodnete piecť len 1-2x do týždňa, kvások skladujte v chladničke (*najnovšie som zistila, že ak nechám pohárik s kváskom jemne pootvorený, prístup vzduchu mu prospieva). Aspoň každé 2-3 dni skontrolujte jeho vôňu. Mala by byť príjemná. Ak je veľmi kyslá, kvások je hladný a potrebuje nakŕmiť.

*Pokiaľ sa vám kvások začne javiť ako slabý, menej bublinkuje, rozkvasy trvajú dlhšie, ako ste boli zvyknutý, chleby sú nízke s mokrou striedkou. Kvas potrebuje ozdravnú kúru. Napíšte mi email na kvaskulienka@gmail.com

 Pravidlo číslo 5

Naučte sa aspoň 1x za týždeň upecť niečo s kváskom.

* Ak počas týždňa nestihnete kvások použiť, zaktivujte ho a nasušte si alebo darujte niekomu vo vašom okolí, použite do palaciniek – tie sa vždy zjedia 🙂 alebo z neho aspoň odoberte 1PL, skompostujte a kvások nakŕmte. Kvásku prospieva, ak je pravidelne aktivovaný – dokrmovaný, keď z neho beriete a dokrmujete ho opäť čerstvou múkou.

Čím častejšie z kvásku beriete, tým častejšie je aktivovaný – kŕmený, tým usilovnejšie pracuje a cesto nám krásne rozdýcha.

Ak by ste mali záujem vyskúšať môj kvások, rada vám z neho pošlem poštou, pekne nasušený v obálke 🙂 Napíšte mi na kvaskulienka@gmail.com a dohodneme sa!

 

 

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je moja vášeň i relax zároveň. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.