Lučina – smotanový syr

Lučina, Créme fraiche, Philadelphia …

Patríme k tým, ktorí majú radi jednoduché veci a tento recept je naozaj rýchly. Domáci smotanový syr môžete použiť na slano i na sladko. My ho máme najradšej na čerstvom krajci chleba so štipkou soli a jarnou cibuľkou z kvetináča :). Jednoduché suroviny, žiadna namáha a skvelý výsledok.

Potrebujeme:

  • 500g grécky jogurt
  • 250g kyslá smotana
  • štipka soli

Všetky suroviny dobre spolu premiešame a vlejeme do čistej bavlnenej látky alebo plátna. Je dôležité túto látku predtým dôkladne preprať vo vode s octom a sódou bicarbónou, aby sme ju zbavili prípadných zvyškov pracích prostriedkov či aviváže. Nechceme totiž nátierku s príchuťou pracieho prostriedku…

Látku zagumičkujeme a položíme do sita nad väčšiu misu, takto necháme odkvapkávať srvátku po dobu 12 hodín na linke. Po uplynutí času máme hotový krásny kus smotanového syra, ktorý preložíme do uzatvárateľnej nádoby a skladujeme v chladničke až kým ho nezjeme. Podľa našich skúseností vydrží aj 14 dní.

Zaujíma vás, čo je to jarná cibuľka z kvetináča?

Keď sa zima chýli ku koncu, cibuľa začína “rašiť”, vtedy jednotlivé cibule postrkám do kvetináčov k izbovým rastlinám  a za pár dní si môžeme odstrihávať čerstvú, mladú cibuľku. Nielen, že z toho máme úžitok my, ale aj samotné izbové rastliny cibuľa obohacuje o cenné látky.

Dobrú chuť!

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je moja vášeň i relax zároveň. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.