Lievance z kvásku

Keď je človek hladný a dobre – kvalitne sa nenaje, tak často niečo dzobká a hľadá, čo by si ešte dal… A to nehovorím o deťoch, ktoré by stále niečo papali. Preto som sa naučila myslieť dopredu a kvások sa mi stal v tomto plánovaní veľmi dobrým spoločníkom. Na svoju prácu s cestom potrebuje čas a preto si vždy dopredu (väčšinou je to 12-24 hodín) vymyslím, čo budem chcieť piecť. Zamiešam rozkvas a nechám kvások pracovať.

Máme radi všetko, čo je „od cesta“ a tieto lievance sú výborné na raňajky alebo na sladkú večeru. S domácim džemom, s tvarohom, domácou nutelou alebo len tak deťom do ruky.

Zasýtia a hlavne vieme, čo sme do nich dali :).

Potrebujeme:

  • 1 hrnček ovsené vločky jemné
  • 1 hrnček mlieko
  • 1PL kvások

Ako mierku používam hrnček 250ml.
Vločky si zomelieme na jemno, pridáme mlieko a kvások, dobre zamiešame metličkou, prikryjeme igelitom – používam kúpaciu čiapku, ktorá má po obvode super gumičku a tak to na mise pekne drží. Misu položíme na 24 hodín do chladničky.

Potom pridáme:

  • 1 zrelý banán rozpučený na kašičku
  • 1 celé vajce
  • 1PL trstinový cukor
  • 1PL med
  • štipka soľ

Hotový rozkvas a ostatné suroviny spolu dobre zamiešame. Rozpálime si panvicu – používam obyčajnú, na ktorej pečiem aj palacinky, ale ak máte špeciálnu panvicu na lievance, ešte lepšie. Budete mať všetky lievance krásne rovnaké.

Pred nalievaním cesta pokvapkáme olejom alebo rozpusteným maslom a na miernom stupni pečieme z oboch strán.

Nekvásková verzia

Niekedy sa stane, že dostaneme chuť na lievance a nemáme vopred pripravený rozkvas alebo príde nečakaná návšteva a chceme jej ponúknuť niečo teplé – mňam.

Ak nemáme kvások alebo sme si nestihli urobiť rozkvas deň dopredu, môžeme si lievance pripraviť aj v klasickej verzii tak, že namiesto kvásku pridáme trošku čerstvého droždia. Prstami odtrhneme kúsok z kocky kvasníc a dobre zmiešame s ostatnými surovinami. Takto pripravené cestíčko necháme podkysnúť 30 min a môžeme piecť.

Verím, že vám naše kváskové lievance budú chutiť a zaradíte ich do svojich pravidelných receptíkov :).

Lenka Pillárová
"Pečenie je moja vášeň i relax zároveň. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.