Jednoduchý chlebík

Cesto na tento chlebík tvorí hlavne pšeničná hladká múka, ktorú každý doma máme. Je jednoduchý svojím zložením. S cestom sa dobre pracuje, pri formovaní do ošatky stačí len trošku podsypať múkou. Ak máte zdravý, stabilný kvások upečiete si pekný balón :). Používam ošatku na cca 750g cesta.

ROZKVAS

  • 120g ražná múka chlebová
  • 30g hladká múka pšeničná
  • 150g vlažná voda
  • 1PL kvások

Zamiešame v priehladnej miske, prikryjeme a necháme na linke stáť 6-12 hodín podľa sily kvásku. Rozkvas zdvojnásobí svoj objem a bude mať pekné bublinky.

Môžeme urobiť plávajúci test. Opatrne odoberieme lyžičku z rozkvasu a dáme do pohára s vodou, pozorujeme, ako sa kúsok cesta vo vode správa.

  • pláva na hladine = rozkvas je pripravený na zamiesenie cesta
  • klesne na dno = rozkvas potrebuje ešte kvasiť
  • rozpúšťa sa = rozkvas je prekvasený, zamiešajme do neho 1PL múky a počkajme 30minút

CESTO

  • hotový rozkvas
  • 350g hladká múka pšeničná
  • 170g vlažná voda
  • 2ČL rasca (mletá/celá)
  • 2ČL soľ

Zmiešame všetko okrem SOLI tak, aby v mise nezostalo suché miesto. Misu s cestom prikryjeme a necháme stáť 30 – 40minút. Tento proces sa nazýva autolýza. Lepok sa v ceste bez soli lepšie rozvíja, vďaka čomu sa nám bude neskôr s cestom dobre pracovať.

Po autolýze pridáme soľ, dobre premiesime a necháme kvasiť 2 hodiny. Počas týchto 2 hodín cesto ručne v mise prekladáme aspoň 3x. Prekladaním získa svoju pevnosť a pružnosť.

Po 2 hodinovom kvasení v mise, preložíme cesto na mierne pomúčenú dosku, mne sa s chlebovým cestom lepšie pracuje priamo na linke ako na drevenej doske. Vyskúšajte sami, čo vám bude viac vyhovovať.

Cesto roztiahneme do tvaru obdĺžnika a postupne ho poprekladáme na bochník, ktorý necháme misou prikrytý odpočinúť cca 30minút. Následne ho roztiahneme na pozdĺžny obdĺžnik, ktorý budeme rolovať ako štrúdľu, spoje dobre postláčame medzi prstami a kraje spracujeme tak, aby počas pečenia nevznikli nepekné kraje chleba.

Pokiaľ máme okrúhlu ošatku, tak cesto tvarujeme na okrúhly tvar.

Spojom hore premiestnime bochník do pripravenej ošatky a zakryjeme, aby nám neobschlo.

Necháme finálne kvasiť cca 2-3 hodiny na linke alebo dáme ošatku s cestom do chladničky na cca 10 hodín. Cesto by malo pekne zaplniť ošatku.

 

 

Pečieme so záparou 10-15minút na maximum, čiže 250 stupňov.

Potom záparu vyberieme, rúru vyvetráme a dopekáme chlebík pri teplote 180 stupňov.

Pokiaľ by nám príliš tmavol na povrchu, prikryjeme ho kúskom alobalu.

Upečený bochník necháme poriadne vychladnúť na mriežke!

 

 

 

 

 

Lenka Pillárová
"Pečenie je moja vášeň i relax zároveň. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.