Domáci Flapjack – ovsená „tyčinka“

Poznáte zdravé tyčinky značky Flapjack? Ak ich máte radi a chcete si ich vyskúšať pripraviť doma, tak tu je môj overený recept. Je to rýchlovka, žiadny mixér, len miska s vareškou a suroviny.

U nás sa zje väčšinou ešte vlažný, ale je dobrý na cesty, s deťmi na ihrisko zahnať hlad či chuť na sladké. Výborný k bielemu jogurtu k raňajkám. Určite si nájde u vás svoje miesto :).

Potrebujeme:

  • 1 šálka vločiek (používam mix ovsených, pšeničných, ražných, pšenových, …)
  • 1PL ľan
  • 2PL nelúpaný sezam

Všetko spolu zomelieme na jemno v mlynčeku.

Pridáme:

  • 1/2 šálky jemné ovsené vločky celé
  • 2PL orieškové maslo (lieskovcové, arašidové, mandľové, tahini pasta…)
  • 3/4 šálky mlieko (kravské, rastlinné)
  • cca 2-3PL hnedý cukor (môžete nahradiť medom, ryžovým sirupom, datľovou pastou)
  • 1/2 šálky vopred namočené a nakrájané sušené ovocie (hrozienka, brusnice, slivky, datle, …)
  • 1ČL mletá škorica
  • 1/2 ČL mletý zázvor
  • 1/2 ČL perníkové korenie (mletý klinček)

Ako mierku používam 250ml šálku z Ikea na kávu. Čím väčšiu šálku použijete, tým viac hmoty vznikne, navýšte aj ďalšie suroviny, aby bola hmota kompaktná. Pridajte alebo uberajte suroviny podľa vašej chuti.

Všetko spolu dobre premiešame, preložíme na pečiaci papier v 2cm vrstve a takto s papierom to preložíme do nádoby na pečenie. Môžete použiť aj zapekaciu obdĺžnikovú formu, či jánsku misu alebo rovný srnčí chrbát. Na klasický veľký plech by toto množstvo bolo málo. Sami uvidíte, čo máte doma a v čom sa to najlepšie upečie. Vrstva hmoty nech je 2cm.

Ja robievam z polovičnej dávky a používam obdĺžnikovú formu ako je na obrázku. Rozmer: 13cm x 24 cm

Pečieme pri teplote 180 stupňov, cca 30 minút. Okraje aj vrch nám pekne chytí hnedkastú farbu, môžeme vybrať a nechať vychladnúť.

Nakrájajte ako chcete, môžete kúsky namočiť aj do horkej čokolády :). My máme radi väčšie kusy, lepšie sa držia v ruke a držia pokope.

Dobrú chuť!

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je moja vášeň i relax zároveň. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.